КАВУН. Користь та шкода
Кавун майже у кожного асоціюється із спекотним літом. Саме у липні і серпні ринки та супермаркети заповнюються яскраво-зеленими, смугастими та апетитними великими ягодами.
Кавун - ідеальний десерт для спекотного літнього дня. Ця ягода практично повністю складається з води, а також багата електролітами, тому відмінно освіжає і втамовує спрагу, має низьку калорійність, містить дуже мало білка і практично не містить жирів.
У м’якоті кавуна міститься клітковина, пектини, геміцелюлоза, вітамін В1, В2, С, РР, фолієва кислота, провітамін А, каротин, марганець, нікель, залізо, магній і калій, від 5 -11% легкозасвоюваних цукрів, невелика кількість аскорбінової кислоти, каротин, зовсім небагато тіаміну, рибофлавіну і нікотинової кислоти, а ще багата на органічні кислоти, які добре стимулюють травні і обмінні процеси.
Завдяки своїй соковитій м’якоті кавун має сечогінну властивість. Дієтологи вважають, що в день можна вживати 2-2,5 кг кавуна. Але при сечокам’яній хворобі його вживають з обережністю. Немає кращої їжі для хворих на склероз, подагру, гіпертонію, артрит, діабет, ніж кавун. Клітковина кавуна має загальнозміцнюючу дію, збуджує перистальтику кишківника, сприяє виведенню з організму надлишка холестерина.
Без сумніву, кавун буде корисний майже для кожного. Але з обережністю його можна вживати тим, хто хворий на цукровий діабет або тим, хто знаходиться на будь-якій стадії сечокам’яної хвороби ( може спровокувати вихід каменів), а також при важких патологіях підшлункової або передміхурової залози. Не варто вживати кавун разом з соліннями, тому що через солі в організмі затримується рідина, а це в свою чергу тягне за собою набряки.
А ще кавун схильний накопичувати в собі різні нітрати, такі як фосфор, калій і інші, які використовуються у вигляді добрив. Нітратні кавуни здатні викликати сильне отруєння, особливо небезпечні вони для дітей. Якщо ж ви не можете перевірити чистоту продукту, що купується, то пам’ятайте, що вся користь кавуна зосереджена ближче до середини, а шкідливі речовини сконцентровані близько шкірки.
Смачного та будьте здорові!