A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Тиврівської селищної ради

КАВУН. Користь та шкода

Дата: 14.07.2020 14:55
Кількість переглядів: 2485

   Фото без опису

   Кавун майже у кожного асоціюється із спекотним літом. Саме у липні і серпні ринки та супермаркети заповнюються яскраво-зеленими, смугастими та апетитними великими ягодами. 

   Кавун -  ідеальний десерт для спекотного літнього дня. Ця ягода практично повністю складається з води, а також багата електролітами, тому відмінно освіжає і втамовує спрагу, має низьку калорійність, містить дуже мало білка і практично не містить жирів.

   У м’якоті кавуна міститься клітковина, пектини, геміцелюлоза, вітамін В1, В2, С, РР, фолієва кислота, провітамін А, каротин, марганець, нікель, залізо, магній і калій, від 5 -11% легкозасвоюваних цукрів, невелика кількість аскорбінової кислоти, каротин, зовсім небагато тіаміну, рибофлавіну і нікотинової кислоти, а ще багата на органічні кислоти, які добре стимулюють травні і обмінні процеси.

   Завдяки своїй соковитій м’якоті кавун має сечогінну властивість. Дієтологи вважають, що в день можна вживати 2-2,5 кг кавуна. Але при сечокам’яній хворобі його вживають з обережністю. Немає кращої їжі для хворих на склероз, подагру, гіпертонію, артрит, діабет, ніж кавун. Клітковина кавуна має загальнозміцнюючу дію, збуджує перистальтику кишківника, сприяє виведенню з організму надлишка холестерина.

   Без сумніву, кавун буде корисний майже для  кожного. Але з обережністю його можна вживати тим, хто хворий на цукровий діабет або тим, хто знаходиться на будь-якій стадії сечокам’яної хвороби ( може спровокувати вихід каменів), а також при важких патологіях підшлункової або передміхурової залози. Не варто вживати кавун разом з соліннями, тому що через солі в організмі затримується рідина, а це в свою чергу тягне за собою набряки.

А ще кавун схильний накопичувати в собі різні нітрати, такі як фосфор, калій і інші, які використовуються у вигляді добрив. Нітратні кавуни здатні викликати сильне отруєння, особливо небезпечні вони для дітей. Якщо ж ви не можете перевірити чистоту продукту, що купується, то пам’ятайте, що вся користь кавуна зосереджена ближче до середини, а шкідливі речовини сконцентровані близько шкірки.

Фото без опису

   Смачного та будьте здорові!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень